2017. augusztus 7., hétfő

Silbertal - Kristberg St Agatha bányászkápolna

1300 és 1320 közt érkeztek a Walserek Silbertalba, a környéken az ókor óta folyt már bányászat.
A kápolna 1400 körül épült, 1450-ben említették először. A legenda szerint egy bányaszerencsétlenség miatt tettek fogadalmat, ha megmenekülnek a bányászok építenek egy kápolnát.
Egy Joss Erhard nevű remete élt Kristbergben, ezenkívül egy szerzetes Klaus von der Flüe. A remete alapította meg 1493-ban a Szentháromság napján, férfiak és nők számára a Szentháromság testvériséget, ezt Jodok Greber plébános Silberbergből és Johann Spitzennagel plébános St Gallenkirchből támogatta, ezt 1500-ban Heinrich von Chur püspök is támogatta.
A kápolna védőszentje Cataniai Szent Agatha , a kovácsok és harangöntők védőszentje, a réz és ezüstbányászat miatt szentelték neki. 
1507-ben Kasper Schopp építész Bludenzből átépítette és nagyobb lett a kápolna. 
A gótikus főoltár egy szárnyas oltár. Két részből áll, az alsó rész 1477-ből a Szent Miklós templomból Silbertalból származik, a felső rész 1470-ben készült. A következő szentek szerepelnek rajta, alul Szent Miklós, Szent Móric, Szent Theodul a harangot vivő ördöggel. Középen Szent Theodul, Szent Agatha és Magdolna. Oldalt ugyanezek a szentek, hátul pedig a végítélet látható.
A baloldali oltár, szintén szárnyasoltár, reneszánsz stílusban készült 1633-ban, Szent Agatha, Szent Katalin és Szent Barbara látható rajta.
A jobboldali oltár, két oltárból készült, Szent Miklós, Szent Theodul látható, a Predella részen a Háromkirályok láthatóak, a szárnyak belső részén Szent Agatha és Barbara domborművei. 
Három harang van a kápolnában, az egyik a 14.században készült, a másik 1687-ben, a harmadik 1965-ben. 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése